Видяна 133 пъти

Уникална изложба представя първите цветни фотографии в България, които са заснети в град Мелник, два дни, преди да бъде опожарен!

Уникална изложба представя първите цветни фотографии в България, които са заснети в град Мелник, дни преди да бъде опожарен!

С тях ще ви „разходим“ из най-малкия град в България, запечатан на първите цветни фотографии, правени в нашата страна през 1913 г. от френския фотограф Стефан Пассе. Те са резултат от фотографски и кинематографски кампании, осъществени в 52 страни, включително и в България, по идея на френския банкер Алберт Кан с участието на видни френски интелектуалци. През 2011 год. в София бе  открита изложба, дело на световно известния  български фотограф Иво Хаджимишев със съдействието на  посолството на Франция у нас, Френския културен институт и Националната художествена галерия. Тогава са използвани само част от фотосите от Мелник

Но сега ще имаме възможност да се докоснем до проекта „Архивите на планетата“, който е „запаметил“ и Мелник такъв, какъвто не го познаваме като са използвани за пръв път всички открити от Иво Хаджимишев снимки.

Те са заснети преди 107 години с желанието да се опознае планетата. Чрез тях ние се потапяме в едно отминало време, за да добием важно познание за света, в който са живели нашите предшественици.

Изложбата ще бъде представена на 20 октомври (вторник), 18:30 часа в парк „Свети Врач“, когато отбелязваме 108 години от освобождението на Свети Врач!