Видяна 296 пъти

С ВОЕННИ ПОЧЕСТИ И ТЪРЖЕСТВЕНА ПРОГРАМА ОБЩИНА САНДАНСКИ ОТБЕЛЯЗА 3 МАРТ

В деня на Националния празник на България – 3 март, с тържествено поклонение пред Паметника на загиналите във войните за освобождението на България, община Сандански започна тържествените прояви, посветени на Деня на Освобождението.

„Нека този ден е равносметка за настоящето и поглед към бъдещето. Нека този празник не бъде само ритуал и възпоменание за миналото, а да помним посланията, които са ни завещани“ – с тези думи кметът на община Сандански – Кирил Котев отправи приветствие към всички присъстващи.

В знак на почит и в чест на загиналите за свободата на България цветя и венци поднесоха кметът на община Сандански, народният представител – Атанас Стоянов, зам.- министър на икономиката – Александър Манолев, председателят на Общински съвет – Георги Георгиев, църковно настоятелство при църква „Св. Георги Победоносец“, командирът на ВФ 56 040 гр. Благоевград – подполковник Кирил Спаневиков, кметове на населени места, общински съветници, Районно управление на полицията, ръководители на общински културни, просветни и научни институции от община Сандански, представители на Съюза на Военноинвалидите – Сандански, ученици от всички училища в гр. Сандански, представители на политически партии, граждани и гости на град Сандански.

С военните почести и Общински духов оркестър- Сандански събитието по поднасяне на венци бе отбелязано тържествено и в духа на празничния 3 март.

Тържественото отбелязване на Националния празник продължи с шествие до централния градски площад, където кметът Кирил Котев посрещна факелът на мира от факлоносците на Световния пробег на мира.

Факелът на мира преминава през 10 града из цяла България и един от тях е град Сандански. Идеята на международната щафета обиколила 155 държави е стремежът към по-мирен свят и укрепване идеалите за мир. Град Сандански бе приесъединен към градовете, включени в списъка на пробега, а кметът Кирил Котев получи почетен Сертификат като домакин.

Празничният ден продължи с рецитали на ученици от IОУ „Св. Климент Охридски“ и тържествена програма с участието на Ансамбъл за народни песни и танци при Читалище „Отец Паисий-1919“, Фолклорна формация „Славей“, Танцова формация „Феерия“ и Танцова формация „Празник“.