Видяна 374 пъти

Конференции по повод два проекта на община Сандански

На 02.11.2012 г., в конферентната зала на х-л „Свети Никола” в Сандански община Сандански направи заключителна и начална конференции по два свои проекта.

Заключителният форум бе за проект „Културата – мост на сближаване”. Това бе последното събитие от изпълнението на проекта по „Програма за трансгранично сътрудничество между Република България и Бившата Югославска Република Македония”. Общата стойност на проекта е 541 613, 51 лв., като за община Сандански сумата е 295 331, 27 лв., а за община Ново Село 246 282, 24 лв.

Основната цел, която е заложена е устойчиво развитие чрез използване на богатото културно наследство и създаване на общи иновативни културни дейности.

С реализацията на този проект културните домове в община Сандански и община Ново Село бяха напълно реновирани и обновени. Дома на културата в Сандански придоби съвсем нов облик като беше сменена съществуващата дограма във фоайетата, на втория етаж бе подменена настилката с ламиниран паркет, завесите на сцената на големия салон бяха заменени, а седалките претапицирани . Същите ремонтни дейности бяха извършени и в културния дом в община Ново село.

Отново благодарение на този проект и в двете общини бяха изградени етно кътчета.

В Сандански в този етно кът са монтирани изложбени витрини, където се намират експонатите от етнографско-историческа изложба.

По проекта бяха включени и много културни събития. През месец май в гр. Мелник се проведе колония по рисуване с участието на 26 деца между 10 и 15 години, като по-късно същият месец българските ученици върнаха визитата на община Ново Село и рисуваха картини, показващи красотата на природата в местността на Колешинския водопад. Картините, нарисувани от децата са изложени в Културните домове на Сандански и Ново Село.

Приятелството между децата от двете общини бе скрепено и с вечери на културата, където Младежки танцов състав към ансамбъл за народни песни и танци „Никола Вапцаров” от Сандански посети културния дом в Ново село и заедно с местни фолклорни групи представиха национални танци и музика.

По-късно същият ден бе представен и проекта „Агробизнес без граници” отново с партньор община Ново Село. Общата стойност е 972 771, 88 лв., като за община Сандански сумата е 519 131, 90 лв. , а за Ново Село 453 639, 98 лв.

Целите, които си поставя проекта са модернизация и обновяване на търговски обекти в община Ново Село и Сандански. С изпълнението на този проект ще се обособи пазар за търговска дейност в Сандански и животински и земеделски в Ново Село.

На двойната конференция присъстваха зам. кмета на община Сандански Младен Тимчев, секретаря на община Сандански Лидия Матеева, кмета на община Ново Село г-н Спасов, представители на общинска администрация Сандански и Ново Село, и Местна инициативна група Сандански.

 

Тимчев и Спасов си благодариха взаимно за успешното реализиране на първия проект и си пожелаха успехи и за втория.