Видяна 358 пъти

Информация на ГДПБЗН-МВР за обявен „оранжев“ код за валежи от дъжд днес

НИМХ-МОН:

 През следващото денонощие ще преобладава облачно и дъждовно време. Сутринта ще има временни прекъсвания на валежите и разкъсвания на облачността, но още преди обяд от запад отново ще завали дъжд, който ще обхване по-голямата част от страната. Привечер от северозапад валежите ще започнат да спират, но в южните и източните райони ще продължи да вали и през нощта срещу четвъртък, като на места там се очаква да паднат значителни количества. По-голяма е вероятността за гръмотевични бури и градушки в Южна България. Вятърът ще е предимно умерен от северозапад и с него ще прониква хладен въздух. Температурите ще се понижат и максималните ще са между 21° и 26°, по-високи в крайните югозападни райони.

Над планините ще е облачно и дъждовно, на места ще се развият и гръмотевични бури. Ще духа до умерен север-северозападен, по високите открити части – силен до бурен западен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра – около 19°, на 2000 метра – около 12°, по- ниски в Стара планина.

Над Черноморието сутринта валежите ще спрат и до обяд ще има временни разкъсвания на облачността. След обяд отново ще завали и с прекъсвания ще продължи да вали и през нощта срещу четвъртък. Вятърът ще е предимно умерен от север-северозапад, след обяд временно ще се обърне от юг-югоизток. Максималните температури ще са между 23° и 26°, колкото е и температурата на морската вода. Вълнението на морето ще е 2 бала.

Карта на прогнозираните опасни явления в Република България за 10.07.2019 г.:

 

 

 

От НИМХ-МОН за 10.07.2019 г. е обявен жълт код за дъжд и гръмотевични бури. Количества между 15-30 л/кв.м, за областите: Видин, Монтана, Плевен, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Пловдив, Пазарджик, Смолян и Кърджали. На места в Родопите до 30-50 л/кв.м.

В други седем области Благоевград, Бургас, Варна, Кърджали, Хасково, Смолян и Ямбол е обявен оранжев код за валежи от дъжд! По-интензивни в следобедните часове и през нощта срещу четвъртък. Очаквани количества валеж в четвъртък сутринта на места до 40-80 л/кв.м.

 

Карта на прогнозните количества за 24-часов валеж за 10.07.2019 г.: